Burun Ameliyatı Sonrası İlk Günler Nasıl Geçer?
Burun ameliyatı sonrası, operasyon tamamlandıktan yaklaşık 45-50 dakika sonra odanıza alınacaksınız. Bu süreçte tansiyon, nabız gibi hayati bulgularınız yeniden kontrol edilecek ve hızla ilaç tedavisi ve buz uygulamasına geçilecektir. Genellikle ameliyatınızın sonuna doğru uzun etkili ağrı kesici ve bulantı önleyici ilaçlar uygulandığı için ağrı ve bulantı hissedilmez. Ancak, bazı hastalarda bu şikayetler hafif düzeyde olabilir ve tekrar ilaç uygulaması gerekir. Nadiren de olsa bulantı ile beraber kusma şikayetleri yaşanabilir. Bu gibi durumlarda doktorunuz ve hemşire ekibi, gerekli tedaviler ile kısa sürede normale döner.
İlk gün içerisinde, ameliyattan bir saat sonra su içebilir, iki saat sonra ise yemek yiyebilirsiniz. Ayrıca, göz altlarınıza uygulanacak soğuk uygulaması ( Eldiven parmağı içinde ) tedavisi hemşireniz tarafından takip edilecektir.
İlk kez ayağa kalkmak istediğinizde, mutlaka kat hemşirenizle iletişime geçmelisiniz. Genel anestezi sonrası baş dönmesi veya düşme riski olabileceğinden, ilk kalkışınızı hemşire eşliğinde yapmanız önemlidir. İlk kalkıştan sonra hastane içinde rahatça yürüyebilirsiniz.
Burun amelitının ardından, hastanede kaldığınız süre içinde damar yolundan bazı tedaviler uygulanır. Bunlar genellikle antibiyotik, bulantı ve ödemi azaltıcı ilaçlarınız olup düzenli olarak hemşireler tarafından, cerrahınızın önerdiği şekilde, uygulanacaktır. Genellikle ameliyat sonrası ertesi gün, sabah veya öğle saatlerinde taburcu edilirsiniz. Taburculuk öncesinde, doktorunuz veya medikal ekibi tarafından iyileşme sürecinde dikkat etmeniz gerekenler hakkında bilgi verilecek ve kullanmanız gereken ilaçlar reçete edilecektir.
Burun Ameliyatı Sonrası Ağrı ve Şişlik Nasıl Geçer?
Burun ameliyatı sonrası genellikle ağrı hissedilmez. Nadirende olsa çok hafif bir sızı rahatsızlık olabilir. Fakat şiddetli ağrı, hastaların büyük çoğunluğunda görülmez. Ancak, ameliyat sonrası özellikle ilk birkaç gün oluşabilecek hafif ağrılar için mutlaka ağrı kesiciler önerilir. Bu ilaçlar aynı zamanda ödemi azaltma amacıyla da kullanılırlar. Fakat genellikle birçok hastada 2. veya 3. günden sonra ağrı kesiciye ihtiyaç kalmaz.
Burun ameliyatı sonrası özellikle göz altlarında ve orta yüz bölgesinde ödem oluşması yaygın bir durumdur. Burun estetiği ameliyatları, hem kemik hem de kıkırdak üzerinde şekillendirme gerektirdiği için ödemin tamamen önlenmesi mümkün değildir. Hafif veya orta derecede ödem birçok hastada görülürken, kişisel faktörlere veya kullanılan cerrahi tekniklere bağlı olarak bazı hastalarda daha belirgin olabilir.
Ameliyat sonrası morluklar genellikle ikinci ve üçüncü günlerde artış gösterir ve çoğunlukla göz altlarında belirgin hale gelir. Bu dönemde güneşe çıkmak önerilmez. Eğer güneş maruziyet olacaksa, göz altlarını koruyacak şekilde şapka takılması ve yüksek faktörlü güneş koruyucu krem kullanılması mutlaka önerilir. Morluklar genellikle üçüncü günden itibaren azalmaya başlar ve ameliyatın ikinci haftasında, yani yaklaşık 14 gün sonra büyük oranda kaybolur.
Burun ameliyatı sonrası ödem, burun kemiği ve üst burun bölgesinde daha hızlı azalırken, burun ucundaki ödem daha uzun sürede geçer. Bunun nedeni, burun ucundaki lenf akımının daha zayıf olmasıdır. Bu süreçte burun ucu biraz daha kalkık görünebilir, ancak iyileşme ilerledikçe ödem azalır ve burun ucu doğal konumuna yerleşir. Özellikle burun ucunun tam olarak oturması 4-6 ay sürebilir.
Bu süreçte doktorunuzun önerdiği masaj tekniklerini uygulamak, ödemin daha hızlı iyileşmesine yardımcı olur. Ayrıca,
Ameliyat sonrası ödem ve şişlikleri azalmak için nelere dikkat etmeliyim?
Burun ameliyatı sonrası ödemi azaltmak için:
- Sırt üstü ve yüksek yastıkta uyuma
- Düşük tuzlu beslenme
- Ağır fiziksel aktivitelerden kaçınma
- Çok sert kıvamlı yiyecekleri tüketmeme
- Güneşten korunma
- Sıcak duş almaktan kaçınma
- Ödem azaltıcı ananas ve bu meyveyi içeren eczanede satılan ürünler faydalıdır
Bu önerilere dikkat edildiğinde, burun ameliyatı sonrası iyileşme süreci daha konforlu ve hızlı bir şekilde ilerleyecektir.
Ameliyat Sonrası Burun Ucu Ödemi Ne zaman Kaybolur?
Burun ameliyatı sonrası tam iyileşme süreci daha uzun bir süreçtir. Cildin, kemik ve kıkırdak yapılar üzerine tamamen oturması birkaç hafta veya ay sürebilir. İlk burun ameliyatı geçiren hastalarda burunun son şeklini alması genellikle 4-6 ay sürerken, revizyon ameliyatlarında bu süre 8-12 aya kadar uzayabilir. Özellikle kalın cilt yapısına sahip hastalarda, ameliyat sırasında deri altından yumuşak doku çıkartma işlemi yapılmışsa, nihai iyileşme süreci 2 yıla kadar devam edebilir.
Burun Ameliyatı Sonrası Beslenme ve Yaşam Şekli Nasıl Olmalıdır?
Burun ameliyatı sonrası genellikle ilk birkaç gün boyunca sıvı ve yarı katı kıvamlı yiyecekler önerilir. Bunun nedeni, burun kıkırdak ve kemiklerinde yapılan şekillendirme işlemlerine bağlı olarak oluşan ödemi minimum seviyede tutmaktır. Ancak bu durum katı bir diyet gerektirmez, sadece hafif katı kıvamlı gıdaları tercih etme şeklindedir. Bunun nedeni bazı kişilerde çok sert kıvamlı yiyeceklerin, çiğneme sırasında hassasiyete veya ağrıya neden olabileceği içindir. Bunun dışında, size de bağlı olarak ameliyat sonrası tamamen normal beslenmeye geçişde mümkündür.
Yaşam tarzı açısından, burun ameliyatı sonrası genellikle ikinci günden itibaren şehir içinde rahatlıkla dolaşabilirsiniz. Genellikle araba kullanmanıza 2-3 gün sonra izin verilir. Yani burun ameliyatının ertesi gününden itibaren birçok günlük aktivitelerinizi gerçekleştirebilir ve sosyal hayatınıza dönebilirsiniz. Ancak, özellikle ilk 7-12 gün boyunca doğrudan güneş ışığına maruz kalmaktan şiddetle kaçınılması ve aşırı fiziksel aktivitelerden uzak durulması önerilir.
Burun Ameliyatı Sonrası Spor ve Egzersiz
Rinoplasti ameliyatı sonrası, özellikle ilk iki hafta boyunca günlük yaşam aktiviteleri normal şekilde gerçekleştirilebilir. Ancak, spor ve egzersiz konusu biraz daha farklıdır. Birçok cerrah, hafif tempolu fitness tarzı sporlara 2-3 hafta sonra başlanmasına izin verir. Eğer daha yüksek ağırlık veya zorlama gerektirecek ağır spor ve yoğun egzersizler yapıyorsanız, bunlara başlamadan önce en az 1,5-2 ay beklemeniz tavsiye edilir.
Ameliyat sonra yüzme:
Burun ameliyatı sonrası yüzme konusunda dikkatli olunmalıdır. Eğer denizde yüzmeyi planlıyorsanız, güneşten korunmanız büyük önem taşır. Tercihen denize girmek için 1-1,5 ay beklemeniz önerilir. Ancak mutlaka deniz kenarında bulunmanız gerekiyorsa, şapka ve güneş koruyucu kremleri mutlaka kullanmanız gerekir. Hafif yüzme aktivitelerine ameliyattan 2 hafta sonra başlayabilirsiniz. Hatta bu, burun içindeki kabukların yumuşamasına yardımcı olacağı için faydalı da olabilir.
Bununla birlikte, havuzda yüzmeye başlamak için biraz daha dikkatli olunmalıdır. Burun içindeki yaralar ve dikişler iyileşme sürecinde olduğu için ve havuzların hijyeni her zaman ideal düzeyde sağlanamayabileceğinden, havuza girmek için 1,5-2 ay beklemeniz tavsiye edilir. Ayrıca, ameliyat sonrası ilk 6-12 ay boyunca havuza ya da denize atlamaktan kaçınılması önerilir.
Burun Ameliyatı Sonrası Burun İçi ve Yara Temizliği Nasıl Olmalıdır?
Burun ameliyatı sonrası, genellikle doktorlar burun girişini ve burun deliklerinin yaklaşık bir santimetrelik mesafesini oksijenli su ve antibiyotikli kremler ile temizlemenizi önerir. Bu işlem, sıklıkla ucu pamuklu kulak çubukları kullanılarak yapılabilir. Öncelikle, oksijenli suyu dairesel hareketlerle burun içine uygulayarak kabukları uzaklaştırmanız, ardından doktorunuzun önerdiği antibiyotikli kremi bu bölgeye sürmeniz tavsiye edilir. Genellikle, bu işlemin günde dört kez yapılması önerilmektedir.
Burun estetiği sonrasında burun içine sprey kullanımı:
Burun ameliyatı sonrası, kabuk oluşumunu azaltmak ve burun tıkanıklığını önlemek amacıyla deniz suyu spreyleri ve burun içi nemlendiriciler de birçok doktor tarafından önerilir.
Burun içi temizliği için oksijenli su ve antibiyotikli krem kullanımı genellikle 3 hafta boyunca önerilir. Ancak, okyanus suyu spreyleri 1,5 ila 3 aya kadar kullanılabilir ve birçok doktor tarafından faydalı bulunarak önerilmektedir.
Ameliyat sonrasında ne zaman cilt bakımı yaptırabilirim?
Eğer cildinizde aşırı yağlanma veya deri döküntüsü olursa ve bir ölü deri temizleme amaçlı (peeling ) kozmetik uygulamalar yaptırmak isterseniz, yüzeysel peeling işlemlerini ameliyattan 2 ay sonra yaptırabilirsiniz. Ancak daha derin peeling gibi işlemler için ameliyatın 4. veya 6. ayını beklemeniz ve doktorunuzun önerilerine göre hareket etmeniz daha sağlıklı olacaktır.
Burun ameliyatı sonrasında masaj nasıl olmalı?
Ameliyat sonrası burun sırtına yapılan masajlar kıkırdak ve kemiklerin istenen şekilde iyileşmesinde oldukça önemlidir. Ayrıca Masajlar, hem cilt bakımınızı destekler hem de ödemlerin azalmasına da yardımcı olur. Masajları mutlaka masaj kremi ile yapmalı ve parmağınızı burun cildinize sürtmeden, bastırıp çekme hareketiyle uygulamalısınız. Masaj tekniği ve süresi konusunda doktorunuzun yönlendirmelerine dikkat etmeniz oldukça önemlidir.
Burun Ameliyatı Sonrası Kontrol Randevuları
Burun ameliyatı sonrası takip süreci, her cerrahın uygulamalarına göre değişiklik gösterebilir. Ancak, burun estetiği ameliyatları, iyileşme sürecinde belirli aralıklarla yapılan kontroller ve doktor-hasta diyaloğunun devam etmesi gereken operasyonlardır. Bu takip süreci, iyileşme sürecinde hastaya özel öneriler sunarak ameliyatın başarısını artırmaya yardımcı olur.
Biz kendi uygulamamızda, hastalarımızı ameliyatın 2. ve 6. günlerinde mutlaka kliniğimizde kontrol ediyoruz. Sonrasında, 3. hafta ve 3. ayda, eğer hastalar kliniğimize gelebilecek mesafedeyse kontrol için gelmelerini öneriyoruz. Ancak şehir dışından veya yurt dışından gelen hastalarımız için bu her zaman kolay olmayabilir. Bu nedenle, iyileşme sürecini değerlendirebilmek adına hastalarımızdan video göndermelerini istiyoruz. Bu süreçte, eğer hasta talep ederse veya biz iyileşme süreciyle ilgili bir değerlendirme yapmak istersek, online görüşme ile takip programımızı sürdürüyoruz. Burun ameliyatları, özellikle 6. günden sonra, çoğu hastada yüz yüze kontrole gerek kalmadan, online görüşmeler ve video değerlendirmeleri ile takip edilebilen ameliyatlardır. Ancak, bazı hastalarda iyileşme sürecine bağlı olarak ek değerlendirme gerekirse, kliniğe davet edebiliyoruz.
Ameliyat sonrası takip sürecimiz, ilk kez burun estetiği yaptıran hastalar için ortalama 6 ay, revizyon hastaları için ise 8-12 ay kadar devam etmektedir. Burun estetiği sonrası istenilen sonuçları elde etmek için, düzenli takip ve hasta-hekim diyaloğunun üst düzeyde olması, ameliyatın başarısına önemli katkılar sağlayan kritik bir faktördür.
Burun Ameliyatı Sonrası Olası Komplikasyonlar Nelerdir?
Burun estetiği ameliyatları, komplikasyon oranı oldukça düşük olan cerrahi işlemler arasındadır. Ancak, her genel anestezi altında gerçekleşen ameliyatta olduğu gibi, genel anesteziye bağlı reaksiyonlar veya alerjik durumlar nadiren de olsa görülebilir. Bunun yanı sıra, ameliyat sonrası burun kanaması ve enfeksiyon, oluşabilecek komplikasyonlar arasındadır.
Burun kanaması, genellikle hafif veya orta düzeyde olup basit uygulamalarla kontrol altına alınabilir. Ancak, burun içi kabukların atılmasına bağlı olarak 1,5-3 ay kadar ara ara burun kanamaları görülebilmesi doğaldır.
Enfeksiyon, ameliyat sonrası dokular iyileşirken, doku altında ödem birikmesi ve bunun üzerine mikrobik etkenlerin eklenmesiyle ortaya çıkabilir. Çoğu enfeksiyon, masaj uygulamaları ve antibiyotik tedavisi ile düzelir. Ancak nadir durumlarda, enfeksiyonun iğne ile boşaltılması veya cerrah tarafından drenaj ( Tıbbi boşaltma) işlemi uygulanması gerekebilir.
Bunların dışında, burun ameliyatı sonrası geç dönemde bazı estetik değişiklikler meydana gelebilir. Bu durumlar bir komplikasyon olarak değil, iyileşme sürecinin doğal bir parçası olarak değerlendirilir. Örneğin:
- Burun ucunun fazla kalkık kalması veya düşmesi
- Burun ucunun geniş kalması
- Burun yapısında hafif asimetriler oluşması
Bu tür durumlar, burun estetiği ameliyatlarının doğası gereği belli bir oranda gerçekleşebilir ve gerekirse revizyon ameliyatları ile düzeltilebilir.
Özetle, burun estetiği ameliyatları, hayati risk içeren cerrahilerle kıyaslandığında düşük komplikasyon riski taşıyan ameliyatlardır. Olası komplikasyonlar, basit tıbbi müdahaleler ve cerrahın yakın takibi ile kolayca yönetilebilir.
Bu riskleri en aza indirmek için:
- Deneyimli bir cerrah ve anestezi ekibiyle çalışmak,
- Cerrahınıza tıbbi geçmişinizle ilgili tüm bilgileri eksiksiz iletmek,
- Gerekli önlemler ve branş konsültasyonlarını ameliyat öncesinde mutlaka yaptırmak,
gibi adımlar oldukça önemlidir. Bu süreçlerin doğru yönetilmesi, burun ameliyatı sonrası olası komplikasyonları minimum seviyeye indirecektir.
Burun Ameliyatı Sonrası Psikolojik Değişim
Burun, yüzün tam ortasında yer aldığı için hem kişinin kendisi hem de çevresindeki insanlar tarafından en çok dikkat çeken bölümlerden biridir. Burun ameliyatı sonrası, bireyin yeni burun şekline alışması zaman alabilir. Bunun yanı sıra, kişi daha önce fark etmediği bazı değişikliklere odaklanabilir ve sık sık aynaya bakma, çevresinden gelen yorumları dikkate alma gibi davranışlar sergileyebilir. Bu durum, zaman zaman bir takıntıya dönüşebilir.
Burun ameliyatı sonrası psikolojiyi olumsuz etkileyebilecek bir diğer faktör, kişinin burnunu geçmiş yapısını ve yüz oranlarını göz önünde bulundurmadan değerlendirmesidir. Yani, başkalarının burunlarıyla kendi burnunu kıyaslamasıdır. Ancak, herkesin yüz oranları, kemik yapısı ve cilt yapısı farklıdır. Bir kişide güzel görünen bir burun, başka bir kişide aynı estetik etkiyi yaratmayabilir. Bu nedenle, kişinin ameliyat öncesinde belirlediği beklentilerin tamamen karşılanmaması, psikolojik olarak hayal kırıklığına neden olabilir.
Bu süreçte en önemli nokta, gerçekçi beklentilere sahip olmak, hekimle iletişimi sürdürmek ve sabırlı olmaktır. Burun estetiği bir sabır cerrahisidir ve nihai sonuçların tam olarak oturması zaman alır. Genellikle 6-8 ay içinde büyük ölçüde iyileşme tamamlanır. Ancak, bu süreç hakkında önceden bilinçli olmak ve iyileşmeye odaklanırken yaşamın diğer yönlerine de dikkat etmek, kişinin daha sağlıklı bir psikolojik süreç geçirmesine yardımcı olur.
Bununla birlikte, burun ameliyatı sonrası birçok kişi estetik olarak olumlu değişimler yaşar. Ameliyat öncesi ve sonrası kıyaslandığında, bireylerin kendilerini daha özgüvenli, daha mutlu ve daha çekici hissetmeleri beklenen bir durumdur. Kişinin psikolojik uyum sürecini daha rahat geçirmesi için kendini farklı açılardan değerlendirmesi, sosyal hayatına odaklanması ve iyileşme sürecinde sabırlı olması oldukça faydalı olacaktır.
Burun Ameliyatı Sonrası Fotoğraflar ve İyileşme Süreci
Burun ameliyatı sonrası iyileşme süreci, hastanın düzenli olarak çekilen fotoğrafları ve videolarıyla takip edilmektedir. Ameliyat sonrası süreçte olumlu veya olumsuz herhangi bir değişiklik olup olmadığı, kontrol fotoğrafları veya şehir dışından gelen hastalar için gönderilen video kayıtları ile değerlendirilmektedir.
Eğer fotoğraflar ameliyat olduğunuz kliniğin profesyonel stüdyosunda çekilmiyor ve sizden video talep ediliyorsa, aşağıdaki tavsiyelere dikkat etmeniz önemlidir:
- İyi bir cep telefonu ile ve yüksek çözünürlükte
- Videolar çekilmelidir.
- Simetrik ve iki taraflı iyi bir ışık olmalıdır ve tercihen doğal gün ışığı olmalıdır
- Mobil telefonun kamera lensi, baş ekseninize tamamen paralel ve başınızla aynı hizada olmalıdır.
- Çekimi mümkünse bir başkası tarafından ve tercihen 1 metre mesafeden olmalıdır. Çünkü özçekim (Selfie) tarzında çekimler balık gözü etkisi yaratabilir ve burunun gerçek görünümünü tam olarak yansıtmayabilir.
- Videolar, 180 derece açıyla burunun tüm yönlerini (sağ-sol -sırt-taban) gösterecek şekilde hazırlanmalıdır.
Bu videoları doktorunuzun önerdiği şekilde hazırlamanız, iyileşme sürecinizi doğru takip etmesine ve erken aşamalarda gerekli masaj ve bakım önerileri vermesine yardımcı olacaktır. Doğru açılar ve uygun ışık ile çekilen fotoğraf ve videolar, burun ameliyatı sonrası sürecin daha sağlıklı yönetilmesini sağlar ve istenilen sonuca ulaşmada büyük önem taşır.
Burun Ameliyatı Sonrası Sık Sorulan Sorular:
Burun ameliyatı kaç saat sürer?
Burun ameliyatının süresi, yapılan işlemin detayına ve hastanın mevcut anatomik yapısına bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. Genellikle burun estetiği ameliyatları ortalama 2 ila 6 saat arasında sürmektedir. Ancak birçok cerrah için tam bir rinoplasti operasyonu 3 ila 3,5 saat süresiyle standart kabul edilir. Eğer hastaya kaburga kıkırdağı alınacaksa veya burun tabanı ve burun delikleri üzerinde ek işlemler yapılacaksa, bu süre bir miktar daha uzayabilir.
Burun ameliyatı, genel anestezi altında gerçekleştirilen bir cerrahi işlem olduğu için bu süreler oldukça makuldür.
Burun ameliyatı sonrası burun içi yaralar ne zaman iyileşir?
Burun ameliyatı sırasında cerrahlar, burun içine kesiler yaparak burun ucuna ve burun sırtına ulaşır. Açık teknikle yapılan ameliyatlarda, kesiler burun deliklerinin ortasındaki kolumella bölgesinde yapılırken, kapalı teknikle yapılan ameliyatlarda, kesiler burun cildinin 2-4 mm gerisinden, dışarıdan görünmeyen kısımlardan gerçekleştirilir.
Çoğu hastada aynı zamanda burun etlerine (konkalara) radyofrekans ile küçültme işlemi uygulanır. Bu işlemler sonrasında burun içinde mutlaka kabuklanma ve bir iyileşme süreci gerçekleşir. Bu durum, geçici olarak burun fonksiyonlarında azalmaya neden olabilir.
Burun içindeki kabuklanma genellikle 2-3 ay boyunca devam edebilir, bazı durumlarda daha uzun sürebilir. Bu dönemde burun içi iyileşmesini desteklemek için:
•Oksijenli su ve antibiyotikli pomatlar kullanılması önerilir.
•Burun içi nemlendiricileri ve deniz suyu spreyleri, hem iyileşme sürecini hızlandırır hem de kabukların daha rahat atılmasını sağlayarak hastanın nefes almasını kolaylaştırır.
Burun ameliyatı sonrası iyileşme kaç gün sürer?
Burun ameliyatından sonra, genellikle 1 hafta içinde burun sırtındaki flaster ve ateller çıkarılır. Hastanın ihtiyacına göre ikinci bir flasterleme veya atelleme işlemi yapılabilir. Ancak ortalama olarak ameliyattan 2 hafta sonra burun bandajlarının tamamen çıkarılması önerilir.
•2 hafta sonra: Yüzdeki ödemler ve morluklar büyük oranda azalır, ancak iyileşme süreci devam eder.
•İlk 6 ay: Derinin kıkırdaklar üzerine tamamen oturması ve mikro ödemlerin büyük ölçüde azalması beklenir.
•Revizyon burun ameliyatı sonrası: İyileşme süreci daha uzun olup 8-12 ay içinde büyük oranda tamamlanır.
•Tam iyileşme: Mikro ödemlerin tamamen geçmesi birçok cerrah tarafından yaklaşık 2 yıl sürebilecek doğal bir süreç olarak kabul edilir.
Ameliyat sonrası hastalar, ortalama 10. günde büyük oranda iyileşir ve günlük işlerine dönebilirler. Masa başı çalışanlar için ameliyatın 2. gününden itibaren iş hayatına dönüş mümkündür.
Burun ameliyatı sonrası esnemek zararlı mı?
Burun ameliyatı sonrası hapşırma ve esneme gibi doğal refleksler, ameliyat öncesinde olduğu gibi devam edebilir ve genellikle zararlı değildir. Ancak hapşırma sırasında burunu kapatmamaya özen göstermek tavsiye edilir.
Esneme sırasında oluşabilecek hafif gerilmeler, hassasiyet yaratabilir ancak bu durum hastanın kontrol edebileceği bir şey değildir. Bu nedenle, esneme hissi geldiğinde doğal bir şekilde esnemek herhangi bir zarar oluşturmaz.
Burun ameliyatı sonrası iyileşme sürecinde hastaların sabırlı olması, doktorun önerdiği bakım talimatlarını uygulaması ve düzenli kontrollerini aksatmaması, sağlıklı ve başarılı bir sonuç için oldukça önemlidir.
Burun ameliyatı kaç yaşından sonra yapılır?
Burun ameliyatı için genel olarak kabul edilen yaş sınırları, kız çocuklarında 16, erkek çocuklarında ise 17 yaş olarak belirlenmiştir. Bu yaşlar, yüz gelişiminin büyük ölçüde tamamlandığı dönemlere göre belirlenmektedir. Ancak genç bireyin fiziksel ve psikolojik olarak tam anlamıyla olgunlaşması, eğitim hayatını aksatmaması ve ameliyat sürecini bilinçli bir şekilde yönetebilmesi açısından bu yaşların birkaç yıl sonrasında burun estetiği ameliyatı planlanması daha uygun bir seçenek olabilir.
Burun estetiği ameliyatı sonrasında en sık karşılaşılan sorunlardan biride burun deliği simetri sorunlarıdır. Bu sorun özellikle burun kanadı ve deliğine küçültme yapıldığında daha sık görülür. Bu burun kanat ve deliği simetri sorunlarını önelemek için kullanılan burun deliği plastik aparatlarına nostril retainer denir.
Burun estetiği ameliyatı sonrasında en sık karşılaşılan sorunlardan biride burun deliği simetri sorunlarıdır. Bu sorun özellikle burun kanadı ve deliğine küçültme yapıldığında daha sık görülür. Bu burun kanat ve deliği simetri sorunlarını önelemek için kullanılan burun deliği plastik aparatlarına nostril retainer denir.