burun estetiği

Burun Estetiği: Kozmetik ve Fonksiyonel Rinoplasti Hakkında Merak Edilenler

Bu Konunun Önemli Başlıkları

Burun Estetiği Ameliyatı Nedir?

Günümüz gelişen teknolojisine bağlı olarak oldukça pratik bir şekilde gerçekleşen kozmetik uygulamaları kadın ve erkek her iki cinsiyettede en sıklıkla tercih edilen ameliyatlardandır. Tüm bu estetik ameliyatlar içerisinde en sık tercih edilen burun estetiği ( Rinoplasti)  ameliyatı şekil bozukluklarının giderilmesinde etkili kozmetik  bir operasyondur. Rinoplasti taleplerinde, özellikle son yıllarda sosyal medyanında etkisiyle, adeta patlama yaşanmıştır. Ayrıca gelişen teknoloji ve tecrübe ile oldukça başarıı oranları artan bu kozmetik burun ameliyatı tüm dünyada en çok yapılan operasyonlardan biri haline gelmiştir.

Rinoplasti Kimlere Yapılır?

Kozmetik burun ameliyatları burnundan memnun olmayan tüm erişkin kişilere uygulanabilir. Sadece estetik amaçlı, yada  nefes fonksiyonunu arttırma amacıylada yapılır. Burun ameliyatları, erkek ya da kadın fark etmeden,  en sık tercih edilen estetik uyg

ulamalar arasında ilk sırada yer almaktadır. Geçmiş yıllarda özellikle kadınların daha yoğun tercih ettiği bir ameliyat olan rinoplastinin günümüzde her iki cinsiyetin de yaklaşık olarak eşit tercih ettiği bir kozmetik işlem haline gelmiştir. Fakat, bazı medikal durumlarda yapılması uygun değildir. Bu durumların başlıcaları olarak psikolojik rahatsızlık, kanama – pıhtılaşma bozuklukları başta olmak üzere bazı genel sağlık sorunları gelmektedir.İnsanların dış görünüşümüzdeki izlenimlerini etkileyen en önemli unsurlardan biride burundur. Burundak bir şekil bozukluğu psikolojik ve sosyal olarak farklı problemlere neden olmakta olup kişiler bu sorunların giderilmesi için burun estetiği uygulamalarını tercih etmektedir.

Burun estetiği ameliyatı burun şeklinden memnun olmayıp beklentileri doğrultusunda yapılan işlemlerin bütününe verilen isimdir.  Bu ameliyat tüm dünyada en sıklıkla uygulanan tüm kozmetik operasyonlar arasında en başta almaktadır. Rinoplasti ameliyatı kozmetik nedenler dışında daha iyi nefes almayı sağlayan burun çatısı değişikliği amacıylada yapılabilir, ki buna fonksiyonel rinoplasti denir. Aynı ameliyat bazende oldukça ileri yaşlı insanların nefes almasını sağlmak içinde uygulanır ki buna da, geriatrik rinoplasti adı verilir.

Burun Estetiği Ameliyatı Öncesi ve Sonrası
Rinoplasti Ameliyatı Öncesi ve Sonrası

Burun estetiği hangi yaşlarda yapılabilir?

Burun estetiği ameliyatının bir üst yaş sınırı yoktur ve genel sağlık durumu elverdiği sürece her yaşta yapılabilir. Fakat kıkırdak ve kemik gelişiminin henüz tamamlanmadığı küçük yaşlarda kozmetik amaçla önerilmez. Bir çok uzma tarafından burun ameliyatı alt yaş sınırı ise kızlarda 16, erkeklerde 17 yaş ve üzeri olarak belirlenir.

Burun Estetiği Ameliyatı Öncesi Nelere Dikkat Etmeli?

Tüm estetik uygulamalarda  operasyonun başarılı olabilmesi için hasta ile hekim arasında gerçekçi ve dürüst bir iletşim esastır. Bu amaçla, hastanın beklentilerinin detaylıca konuşulması ve bunların gerçekte elde edilebilirliği ortaya konmalıdır. Eğer hekim ve hasta tarafından bir burun ameliyatına karar verilirse, tetkik ve tahlil yapılması aşamasına geçilir.  Ayrıca tüm bu aşamalarda hastanın tüm tıbbi öyküsünün cerrah tarafından mutlaka bilinmesi gerekir.

Operasyon öncesinde mutlaka bir hazırlık aşaması gereklidir. Bu hazırlık aşamasında kişilerin burun estetik uygulamalarından beklentileri öğrenilir ve fotoğraflar yardımıyla nasıl bir burun yapısına kavuşmak istediği mutlaka planlanmaktadır.

Cerrahi bir uygulama olan burun estetik işlemleri öncesinde hastaya operasyon için gerekli tüm tetkikler yapılır ve hastanın hastalık öyküsü mevcut ise uzman doktor tarafından dinlenir. Hastanın mutlaka operasyona hazırlık amaçlı 1 hafta öncesinde bazı ilaçları kullanmaması önerilir.  Bunların başlıcaları  kan sulandırıcı ilaç ve genel vitamin desteğinin kesmesi gelmektedir. Ayrıca hastanın tüm tıbbi özgeçmiş detayları hekimiyle paylaşmasıda gerekir.

Kozmetik Burun Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Burun şeklini düzeltmek için yapılan estetik operasyonlarda açık ve kapalı ameliyat olarak farklı iki yöntem kullanılır. Her iki ameliyatta yapılan işlemler aynı olup tek fark açık ameliyatın burun delikleri arasındaki cilt kesilerek yapılmasına karşın, kapalı ameliyat tamamaen burun içinden yapılır ve dolayısıyla dışarıdan görünen kesi izi (Skar dokusu) olmaz.

Burun estetik cerrahisinin avantajları:

• Bir rinoplasti yüzünüzde daha çekici ve dengeli bir görünüm yaratabilir.

• Eğer burnunuzun şeklini inceleyerek yıllarını geçirdiyseniz, ameliyat olmak kendinize olan güveninizi artırabilir. Yapılan bir çok bilimsel anket çalışmalarında bu olan hastaların ortalama % 96 oranında, ameliyat sonrasında kendilerini çok daha rahat ve özgüvende hissettiklerini söylüyorlar.

• Bölgesel bir ameliyat olup iş performansınızı oldukça minimum etkiler. Sıklıkla ameliyat sorasındaki gün taburcu olup günlük aktivitelerinize büyük oranda geri dönebilirsiniz.

• Operasyon süresinden ağrınız neredeyse hiç olmayacak, ancak neredeyse her zaman sınırlı ödem ve morluk özellikle ertesi gün olacaktır. 3-4 gün sonrasında ödem ve morluklar bariz rahatlayacak ve silikon yaprakçığınızın çıkarılmasıyla oldukça rahat nefes alabileceksiniz

• Sıklıkla operasyon sonrası 2. günden itibaren şehir içi veya dışına gidebilirsiniz. Hekim bilgisi dahilinde uçak ( Bu amaçla doktorunuz tarafından verilecek uçuş izni belgenizi yanınızda bulundurmanız gerekir)  veya araç yolculuğu yapabilirsiniz.

Burun estetiği operasyonunun dezavantajları:

Nispeten pahalıdır ve sigorta şirketleri, genellikle ödeme kapsamı dışında tutar. Ancak nadiren bazı sigorta şirketleri nefes sorunları gibi tıbbi nedenlerden dolayı yapısal ihtiyaçların düzeltilmesi durumunda karşılayabiliyorlar.

• İlk hafta için gözle görülür şişlik ve morarma olacağından, işyeri ortamınıza göre, 5-10 gün arasında çok fazla aktif çalışma imkanınız olmayabilir.

Genel anestezi almanın bazı etkileri , bulantı, kusma ve boğaz ağrısı, vb nadiren olabilir.

• Sabır gerektiren bir süreçtir ve planlanan sonuçların ortaya çıkması zaman gerektiri. Nihai sonuçlarınızı görmek uzun sürer ( 4-6 ay ) ve bazen hayal ettiğiniz beklentilerinize uymayabilir. Buda sizin bir revizyon burun ameliyatı arayışınız olması anlamına gelir.

• Burnunuz düzgün şekilde iyileşmezse, revizyon rinoplasti gerekirse bu daha uzun süreli ve yüksek maaliyetli bir ameliyat olabilir.

Revizyon Burun Estetiği Ameliyatı Nedir?:

Daha evvelki rinoplasti ameliyatından sonra memnun olmayan hastalara yapılan ameliyata revizyon burun ameliyatı adı verilir.

Revizyon rinoplasti, genellikle, ilk burun ameliyatına göre, daha fazla cerrahi deneyim gerektiren ameliyatlardır. Çünkü cerrah ilaveten uygunsuz iyileşmiş dokular ile mücadele etmek zorundadır. 

Eski ameliyattan kalan yapışıklıklarda da cildi ve yumuşak dokuyu kıkırdaktan ayırmayı zorlaştırır. İlaveten, genellikle burnun bir kısmını da yeniden şekillendirmek amaçlı kıkırdak ihtiyacı gerektirebilir. Bu kıkırdaklar genellikle kişinin kendi kaburga kıkırdağı veya taze donmuş kadavra kıkırdağından sağlanır.

Revizyon rinoplasti ameliyatı neden gerekir?

Kozmetik Rinoplasti ameliyatlarının tüm dünyada popülerleşmesinin doğal bir etkisi olarak ikinci ve daha fazla defa yapılan burun estetiği ameliyatları sıklığıda artmıştır. Yukarıda bahsedildiği gibi revizyon bazen doktorum başarılı olamamasına,  bazende doğal iyileşme sürecine bağlı olabilir.

Bu nahoş durum, bazen cerraha bazende iyileşme sürecine bağlı olabilen bir durumdur. Revizyon rinoplasti ameliyatları sorunun kapsamına bağlı olarak minör ( Rütuş=Touch Up) veya majör ( Blow= Detaylı) olarak ikiye ayrılırlar.

Her rinoplasti cerrahının revizyon vakası olabilir.  Kendi kliniğimizde rütuş adı da verilen minör  revizyon oranlarımız % 3 ve büyük revizyon ( majör ) oranlarımız da % 1’dir. Genelde rütuş gerektiğinde lokal (bölgesel) anestezi ile basit dokunuşlarla çözüm üretebiliyoruz. Ancak, nadiren majör revizyon ameliyatları için genel anestezi gerekebiliyor ve bunlarda nadiren kaburga kıkırdağı kullanımlarıda gerekebiliyor.

Normalde majör revizyon ameliyatları daha karmaşık ve maliyetli olur. Ancak biz kendi revizyonlarımız sözkonusu olduğunda sadece hastane ücretini hastanın karşılaması yeterli oluyor ve cerrahi ücret almıyoruz.

Revizyon burun estetiğinde kıkırdak kullanımı gerekirmidir?

Revizyon ameliyatlarınde sıklıkla kıkırdak ve yumuşak doku ihtiyacı olur. Bunun nedeni daha evvelki ameliyatlarda burun içindeki kıkırdak yapıların genellikle çıkarılmalarıdır. Buu amaçla sıklıkla kaburga veya bazı cerrahlar tarafından kulak kıkırdağı kullanılabilir. Bu amaçla ben kendi pratiğimde sıklıkla  kaburga kıkırdağı kullanıyorum. Ayrıca hastanında durumuna ve onayına bağlı olarak allogreft dediğimiz kadavra kıkırdağı kullanımıda günümüzde oldukça güvenli ve konforlu bir uygulamadır.

Revizyon burun ameliyatını ilk ameliyttan sonra ne zaman yapılabilir?

Bir çok burun cerrahı ilk ameliyattan 4-6 ay sonra revizyon rinoplasti ameliyatı yapılabileceği görüşündedir. Fakat çoklu revizyon dediğimiz ikinci ve daha fazla burun ameliyatı sonrasında yeniden ameliyat gerekiyor ise bekleme süresi daha uzundur. Biz kendi pratiğimizde ilk revizyondan en az 8- 12 ay sonra revizyon cerrahisi planlıyoruz. Bununla birlikte kişi eğer  2. revizyon rinoplasti  olacaksa (yani 3. Burun ameliyatı ) en az 12 ay boyunca bekleyip dokuların oturması için zaman geçmesini önerilir. 

Burun Estetiği Ameliyatı Yöntemleri:

Rinoplasti açık veya kapalı ameliyat olarak  2 farklı yöntemle yapılır. Açık olan operasyonlarda her iki burun deliği ortasındaki deriden küçük bir kesi yapılıp tüm burun  açılarak yapılır. Doktorun görüş açısının geniş olduğu ve şekil bozuklukları ileri düzeyde olan kişilerde tercih edilmektedir.

Kapalı olarak yapılan burun estetik ameliyatları ise kesi burun delikleri içerisinden ve göz ile görünmeyen bir şekilde yapılarak gerçekleşir. Kapalı ameliyatın en büyük avantajı burun cildine kesi yapılaması ve burun içindeki doğal yumuşak dokuları daha iyi koruması sebebiyle daha doğal sonuçlar sunabilmesidir.

Açık veya kapalı burun estetiği ameliyatı tercihi cerraha göre değişmekte olup, her iki yöntem ile de oldukça başarılı sonuç elde etmek mümkündür. Ben kendi pratiğimizde açık ameliyatı etnik ve revizyon burun estetiği ameliyatlarında sıklıkla tercih ederken, ilk ameliyat olacak hastalarda ise genellikle  kapalı burun ameliyatı yöntemini kullanıyorum.

Rinoplasti ameliyatlarında sıklıkla endoskop ve ultrasonik piezo cihazları yöntemleride özellikle son 10 yılda, ben dahil, bir çok cerrah tarafından sıklıkla  ile uygulamaktadır.

Burun içi kıkırdak ve kemik eğriliği düzeltilmesi (Septoplasti= Deviasyon) ameliyatı nedir?

Burun estetiği ameliyatı için başvuran hastaların birçoğunda burun dış ve iç kısmında şekil bozukluğuna sebebiyet veren  anatomik durumlar sıklıkla aynı anda bulunmaktadır. Rinoplasti hastalarının büyük bir çoğunluğunun burun içerisindeki septum adı verilen burun içi kıkırdığına da müdahale etmek gerekmektedir. Ayrıca bu işlemler esnasında burun içi etleri olarak da tabir edilen konkaları da radyofrekans yöntemiyle sıklıklaküçültülebilir. Tüm bu, nefes almayada dönük, işlemlere ameliyatın fonksiyonel burun ameliyatı ya da “Septoplasti”  denilmektedir. Burun içerisindeki bu kemik kıkırdak eğrilikleri ile beraber burun şeklini de değiştirme işlemine birlikte ise “Septorinoplasti” denir.

Burun Estetiği  Sonrası İyileşme Süreci:

Çoğunlukla genel anestezi altında yapılan operasyon bazı durumlarda hekimin verdiği kararla lokal anestezi altında da yapılabilir. Kozmetik rinoplasti ameliyetı ortalama 3 saat sürer ve hastanın durumuna bağlı olarak sıklıkla bir gece hastanede yatış yapılır. Hasta operasyon sonrasında tedbir amaçlı bir gece hastanedeki odasında  tutulabilir.  Bu durum tamamen tavsiye niteliğinde olup hastanın ilk geceyi daha konforlu ve güvenli geçirmesi içindir. Bazıı hastaların özel istekleriyle ameliyat sonrasındaki 4-6 saat sonra taburcu edilmeleride mümkün olabilir.

Burun estetiği sonrası ilk gün nasıl geçer?

Genellikle rinoplasti sonrasında ilk gün ve gece hastanede odanızda kalmanız yeterlidir. Genel anestezi aldığınız için bir gece hastane ekipleri tarafından takip edilmeniz sizin güvenliğiniz açısından daha doğru olacaktır. Bu esnada sizlere antibiyotik, ağır kesici ve ödeme azaltıcı ilaçlar damar yolundan verilir. Ayrıca göz altlarınıza buz uygulaması saat başı 15 dakika olacak şekilde uygulanır.

Ameliyat sonrasındaki ertesi gün yapılan gözlem sonrasında taburcu edilirsiniz. Bu esnada uygulayacağınız bölgesel temizleme işlemleri size öğretilir ve ilaçlarınız tarif edilerek ameliyat sonrasındaki takip programınız size bildirilir.

Ameliyat sonrasındaki genellikle ilk gün içerisinde 1 saat sonra hafif su içebilirsiniz ve 2 saat sonrasında da normal yemek yiyebilirsiniz. İlk ayağa kalkacağınız zaman servis hemşiresini mutlaka çağırmalısınız. Çünkü genel anestezi sonrasında hafif bir baş dönmeniz olabilir. Eğer yanınızda hemşiriniz bulunduğu halde kendinizi rahat hissederseniz hastane içerisinde serbestçe dolaşabilirsiniz.

Burun İçine Tampon Konulur mu?

Burun ameliyatı sonrasında bez tampon uygulaması özellikle ülkemizde hemen tamamen terkedilmiştir. Ameliyat sonrası iyileşmeyi hızlandırmak ve kanamayı azaltmak amaçlı burun içine ince plastik silikon uygulamaları  artık tamamen bez tamponun yerini almıştır. Bu ince ve burundan nefes almaya imkan sağlayan malzemeler (Doyle splint) ameliyatın 3-6. gününde çıkarılır.

Ayrıca artık buruna şekil verme amaçlı alçı uygulamasıda büyük oranda yerini atel dediğimiz medikal ürünlere terketmiştir. Bu ateller sıcak suda yumuşayıp soğuyunca sertleşen malzemeler ( Thermal splint)  yada alimiyumdan olabilirler.  Bu atel ameliyattan 5-6 gün  sonra çıkarılır ve sıklıkla ikinci bir flasterleme uygulanır. İkinci flasterleri 1 hafta sonrasında kendiniz duşta çıkarttığınızda ilave bir şekil verici gerekmez. Bunun sonrasın da hızlıca size önelen masaj uygulamalarına başlayabilirsiniz.

Ameliyat Sonrasında Genel Süreç Nasıldır?

Burun estetiği ameliyatı sonrası hasta sağlık durumuna bakılarak genel olarak bir gece gözlem altında kalması için hastanede misafir edilir. Operasyon sonrasında 1-3 saat içinde yürütme sağlanır.

Eğer 1-3 saat sonunda bir mide bulantısı sağlık sorunu gözlemlenmez ise hasta su içme ve yemek yemeğe başlayabilir.

Bazı durumlarda aynı gün bazı durumlarda ertesi gün hasta evine taburcu edilir. İyileşme süresi boyunca 2-6. günlerde klinikte kontrol uygulanır. İkinci kontrolde ( 6.gün) burun flaster ve atelleri çıkarılır. Bunun sonrasındaki takipleri online olarakta yapmak mümkündür.

 Ödem, Morluk ve Şişlik Olur mu?

Burun ameliyatı risk ve komplikasyonların düşük olduğu bir cerrahidir. Hastalar büyük oranda konforlu bir süreç geçirerek iyileşme süresi olan 5-7 gün sonunda normal iş hayatına ( Ofis veya fiziki zorlanma gerektirmeyecek işlerinde çalışanlar) dönebilir. Bu süre içerisinde ve sonrasında görülen hafif  şişlik ve morluk oldukça normal kabul edilip kısa sürede kendiliğinden geçmektedir. Bu dönemde  görüntü kaygısı olduğunda 2-5 gün sonra kişinin kapatıcı makyaj yapmasında sakınca yoktur.

 Burun ameliyatından sonra ağrı olur mu?

Burun estetiği ameliyatları büyük oranda ağrısız ameliyatlardandır. Sonrasında ise kişiye uzman hekimin önerdiği ağrı kesiciler verilerek ağrı oluşma ihtimaline karşı önlem alınması olup yeterli olacaktır.

Gelişen teknoloji ve ilaç tedavileriyle ağrı hissi oluşmadan burun estetiği operasyonları için tedavi süreci ağrısız ve kolay bir süreç olarak tamamlanmaktadır.

Burun ameliyatı iyileşme sürecine yardımcı olabilecek ipuçları nelerdir?

• Operasyon sonrası 6 hafta boyunca yüksek yastıklar üzerinde uyuyun, şişliğin azalmasına yardımcı olun.

Yan pozisyonda yatmaya çalışın, pozisyonuna seyehat yastıklar tavsiye ederiz.

• Burun ucundaki şişliği azaltmaya yardımcı olan az tuzlu bir diyeti uygulayın.

İlk 48 saat boyunca buz küpleriyle soğuk kompres uygulayın.

• Ameliyat sonrasında 2 hafta burun sümkürme  yapmamaya çalışın.

• İlk iki hafta zorlayıcı aktivitelerden ve dört hafta ağır sporlardan kaçının.

 

Burun Estetiği Ameliyatı Fiyatı 2024

Burun estetiği ameliyatı ortalama fiyatları ABD’de yapılan bir geniş istatistikte hastalar ortalama olarak 7.500-12000 $ olarak belirtilmiştir. Bu oranların özellikle batı Avrupa ülkelerinde de benzer miktarlarda olduğu pek çok anket çalışma ile bildirilmiştir. Türkiyede ise rinoplasti fiyatları 1500-6000 $  arasındadır. Bu fiyatlar ilk ameliyat olacak hastaların fiyatları olup revizyon ameliyatlarında genellikle %50 üzerinde fiyatlar verilir. Bu fiyatlar genellikle ameliyat ile ilgili her şey dahil olup cerrah, kan tahlilleri, tüm ilaçlar, anestezi ve hastanenin maliyetini içermektedir. Fakat yinede size verilen fiyata nelerin dahil olduğunu karar verdiğiniz klinikle mutlaka konuşup detaylıca öğrenmenizi öneririz.

Bizim İstanbulda kendi kliniğimizde ortalama ilk ameliyat için rinoplasti fiyatımız 4000$ ‘dır. Ancak revizyon vakalarında ilaveten  işlemin süresine ve kaburga kıkırdağı vs kullanım durumuna göre ilave fiyat olabilmektedir. 

Burun estetiği fiyatlarını etkileyen faktörler:

  1. Hangi ülke veya şehirde yapılıyor olması
  2. İlk ameliyat mı, revizyon ameliyatı mı olduğu
  3. Ameliyatın yapılacağı hastanenin kalitesi
  4. Ameliyata girecek cerrah dışındaki hemşire ve ekiplerin deneyimi
  5. Bu ameliyatlarda cerrahın uyguladığı teknik ve bu cerrahiye ayırdığı zaman
  6. Fiyat konusunu en önemli etkileyen sebeplerin başındada cerrahın deneyim ve bu konuda memnun hasta sayısıdır

Estetik uygulamalar genellikle kişilere özel plan yapılarak uygulandığından maliyetler farklılık göstermektedir. Burun ameliyatı fiyatı operasyonun yapılma tekniğine, uzman hekimin deneyimine, ameliyatın gerçekleşeceği hastanenin neresi olduğuna, şekil bozukluğunun seviyesine ve yapılması gereken ek operasyonlara bağlı olarak değişkenlik göstermektedir.

Burun Ameliyatının Sigorta Kapsamı:

Sigorta, kozmetik rinoplasti ameliyatını kapsamaz. Ancak tıbbi bazı durumları hafifletmek için eğer gerekiyor ise, size yardımcı olabilir. Bazı Sigorta şirketleri, burun nefes fonksiyonlarını iyileştirmeye yardımcı olan ameliyatları kapsayabilir (septoplasti, burun valfi tamiri, konka radyofrekansı vb.).

Sigorta poliçesinin detaylarına göre teminatın kapsamı değişmektedir. Bu açıdan size sigorta şirketinizden geri ödeme talep etmeniz için ameliyat raporu verebiliyoruz ama unutmayın özel sağlık sigorta şirketlerı genellikle, çok istisnayi tıbbi durumlar dışında,  ödemiyorlar.

 

Sorularınız mı var?

Video Konferans ile tüm merak ettiklerinize cevap bulabilirsiniz

Related Posts