Bademcik ameliyatı neden ve nasıl yapılır? İyileşme süreci ve tavsiyeleri detaylıca bu makalede anlatılmıştır.

 Bademcik Ameliyatı (Tonsillektomi) Nedir?

Bademcik ameliyatı yani tonsillektomi, son yıllarda daha az yapılmakla birlikte, tüm dünyada en sık yapılan ameliyatlardandır. Bademcikler, her insanda doğumda var olan ağız ile boğazın birleşim yerinde bulunan iki taraflı bağışılıkta görevli lenfatik organlardır ve üst solunum yollarının korunmasında bazı fonksiyonları vardır. Fakat çeşitli sebeplerden dolayı eğer bademcikler bu görevlerini yerine getiremezler ise ya da bir takım başka rahatsızlıklara sebebiyet verdiklerinde ameliyatla alınmaları gerekmektedir.Tonsillektomi ameliyatları genelde çocukluk yaş döneminde olmakla birlikte, nadiren de olsa erişkin dönemdede yapılan ameliyatlardandır. Bademcik ameliyatları, son yıllarda azalmakla birlikte, ülkemizde ve dünyada oldukça sık yapılan ameliyatlardandır.

Bademcik ameliyatı ile bir lenf organını almanın vücuda bir zararı olur mu?

Bademcikleri alınan kişilerde diğer bağışıklıkta görevli lenf yapılarının da devreye girmesiyle önemli oranda bir solunum yolu enfeksiyonu artışı olmaz. Ayrıca ameliyat sebebi olan hastalarda bademcikler zaten bu bağışıklık sistemindeki görevlerini yapamayacağından bademciklerin alınması kişiye bir sağlık sorunu oluşturmaz. Çünkü vücut bağışıklığında bademcikler dışında rolü olan birçok üst solunum yollarındaki lenf yapısı ve çeşitli başka dokular görevlerini yapmaya devam edeceklerdir.

Bademcik Ameliyatı Gerektiren Durumlar (Endikasyonları) :

  1. Tekrarlayan akut enfeksiyonlar (yılda beşten, üst üste iki yıl yılda üçten fazla sayıda atak olması)
  2. Daha nadiren de olsa tekrarlayan enfeksiyon ile birlikte kalp kapak hastalıklar, ateşli havaleler
  3. Kronik tonsillitte tedaviye cevap vermeyen durumlar: ağız kokusu, dirençli boğaz ağrısı, ağrılı boyun lenf bezi büyümesi, tıbbi tedaviye cevap vermeyen enfeksiyon taşıyıcılığı, bademcik çevresi apse gelişmiş olması, boğazda tıkanma yapan büyümeler, horlama ve kronik ağız solunumu
  4. Uyku apnesi sendromu yapacak kadar büyük olan bademcikler
  5. Bademciklerde büyüme ile beraber şu durumlarında bulunması: Akciğer tansiyon artışı hastalığı, beslenme güçlüğü, konuşma bozuklukları, gelişme geriliği, Çene kapanma (oklüzyon) bozukluğu oluşması, yüz kemiklerinde (kraniofasiyal) gelişme bozuklukları, tümör şüphesi (simetrik olmayan veya şüpheli görünüşlü bademcik büyümesi)

Bademcik Ameliyatı Hangi Yaştan Sonra Yapılır?

Bademcik ameliyatı olan çocukların 4-5 yaşına kadar takip edilip ilaç tedavileriyle kontrolü önerilir. Bunun nedeni çok küçük çocuklarda ameliyat sonrasındaki beslenme zorlukları ve kanama durumlarında acil müdahalenin riskleridir. Ayrıca standart bademcik ameliyatlarında gerçekleşen ortalama kan kaybı göz önüne alınarak 10 kg’ın altındaki çocuklarda bu ameliyatların yapılmaması önerilmektedir. Başka bir deyişle, bademciklerin özellikle ilk 4 yaşın altındaki çocukları vücut savunma sisteminin (İmmün sistem) gelişmesindeki katkıları göz önüne alınarak solunum yolunun tıkanmasına neden olacak düzeyde büyüme olmadığı sürece cerrahinin geciktirilmesi ya da aşırı büyük bademciklerin radyofrekans ile küçültülmesi önerilir. Çocuklar 4-5 yaşını geçtiklerinde duğru endikasyonları ile bademcik ameliyatı her yaşta uygulamakta sakınca yoktur.

Bademcik Ameliyatı Komplikasyonları (İstenmeyen cerrahi durumlar) Nelerdir ?

Bademcik ameliyatına bağlı olarak bademcik çevresindeki damar ve sinirlerin travmaya uğraması, çene eklem travması, boyun omurlarında travma gibi çok çok çok nadir komplikasyonlar  olmakla birlikte en sık karşılaşılan sorun ameliyat sonrası kanamadır.

Kanama en sık ilk 24 saat içinde görülmektedir. Diğer bir riskli dönem ise ameliyat bölgesinde oluşan beyaz renkli iyileşme dokusunun döküldüğü 7-14. günlerdir. Bu nedenle ameliyatı takiben ilk 2 hafta beslenme yönünden kritiktir. Hastaların herhangi bir dönemde kanama olması halinde acilen hastaneye başvurmalarının gerektiği konusunda bilgilendirilmeleri önemlidir. Bu ameliyatın sonrasındaki kanamalarda genellikle hastanın anestezi altında değerlendirilmesi ve kanama odakları tespit edilerek kanamanın uygun yöntemle durdurulması gerekir. Bu şekilde müdahale yapılan hastaların en az bir gün hastanede yatırılarak takip edilmeleri uygun olacaktır.

Bademcik Ameliyatı Sonrasındaki İyileşme Süreci:

Ameliyat sonrası ilk 2-3 günlük dönemde tükrükle karışık pembe renkli hafif kanama normaldede olabiliri. Taze kırmızı kan veya kanlı kusma olursa doktorunuza haber veriniz.

Ağrı: Ameliyat sonrasında 2 hafta boyunca bir miktar ağrı olması doğaldır, Genel olarak çocuklarda ağrı daha az ve kısa süreli olup 3-4 gün içinde belirgin olarak azalmaktadır. Ağrı özellikle yutkunma ve yutma sırasında olur ve kulağa vurabilir.

Ağrı şiddeti kişiden kişiye farklılık gösterebilir, genellikle basit ağrı kesiciler yeterli olmaktadır ancak bazı kişilerde daha güçlü ağrı kesici ilaçların kullanılması gerekebilmektedir.

Beslenme Bilgileri: Ameliyattan sonraki ilk 4-6 saatlik sürede hasta tam olarak anestezi etkisinden çıkmadığı için yemesi ve içmesi uygun değildir. Ne zaman ağız yolu ile gıda alacağınızı doktorunuzun talimatıyla hemşireniz size bildirecektir.

Genel olarak bol miktarda soğuk su içilmeli, yumuşak, ılık ve tahriş etmeyen gıdalar alınmalıdır.

UNUTMAYIN: Ameliyat sonrası 2 haftalık dönemde ağrı kesici ilaçların yardımı olmadan gıdaları rahat yutamayabilirsiniz.

Bademcik Ameliyatı Sonrasında İlave beslenme Önerileri:

  • Asitli ürünlerden kaçınınız (Kolalı içecekler, portakal suyu, limon suyu vb.)
  • Pipet kullanmayınız (sıcak gıdayı direk bademcikler üzerine vermemek amaçlı)
  • Bol sıvı alınız ( susuz kalmamak önemlidir)
  • Dondurma hem protein içermesi, hemde ısısı sebebiyle tavsiye edilir
  • Kırmızı ve kahverengi renkli gıda ve içecekleri mümkün olduğunca almayınız (kanama ile karışabilir)
  • Acı ve baharatlı gıdalardan kaçınınız

Bademcik Ameliyatı Sonrası Beslenme Programı Nasıl Olmalıdır?

Ameliyat günü ve ameliyat sonrası 3 gün: Küçük miktarlarda ancak sık aralıklarla sıvı ve soğuk ( veya oda ısısındaki) gıdalar: su, süt, meyva suları, komposto, şerbet, dondurma, tanesiz çorba, buzlu çay, ayran, özellikle hem soğuk olması sebebiyle ağrıya iyi gelmesi hemde protein içeriği sebebiyle dondurma ( mutlaka içinde fıstık vb katkı maddeleri olmayan tercih edilmelidir)

Ameliyat sonrası 3-7. günler: İlave olarak oda sıcaklığında yoğurt, nişasta peltesi, püre, makarna, puding, sütün içine ekmek, yoğurt içine yumurta gibi yarı katı kıvamlı ama mutlaka soğuk (yada hafif ılık/ asla sıcak verilmemelidir )yumuşak gıdalar

Ameliyat sonrası 7. Günden sonra: Tahriş edici ve çok sıcak olmamak kaydı ile normal diyete başlanabilir, ilk 2 hafta içinde batma ve tahriş etme riski olan sert ekmek kenarı, kraker, bisküvi tarzı gıdalar alınmamalıdır. Beslenme boğazda tahriş oluşturmayacak şekilde yavaş olmalıdır.Bu dönemde en tehlikeli ve kanama yapabilecek şey öksürüktür.

DİKKAT: AMELİYAT SONRASI DEVAM EDEN ÖKSÜRÜK KANAMAYI BERABERİNDE GETİRECEĞİNDEN, BU DURUMDA MUTLAKA DOKTORUNUZLA TEMAS KURUNUZ!!!!!!!!!!!!! 

Bademcik Ameliyatı Sonrasında Normal Kabul Edlen Sorunlar Nelerdir?

Konuşma: Ameliyat sonrası konuşmanızın genizden gelmesi normaldir ve bu durum 3 hafta kadar sürebilir. Bu sorun nadiren daha uzun sürmekte olup genellikle tedaviye cevap vermektedir. Sesin oluşumunda boğazdaki hava boşluğunun hacminin rolü vardır bu nedenle bademciklerinizin boyutu ile orantılı olarak ameliyat sonrası ses tonunuzda hafif bir değişiklik kalıcı olarak oluşabilir.

Ateş: Ameliyat sonrasında ateşinizin 1 derece artması normaldir. Daha yüksek ve uzun süreli ateş genellikle susuz kalmaktan kaynaklanır. Bol sıvı almanıza rağmen ateşiniz yüksek seyrediyorsa doktorunuzu arayınız.

Nefes Kokusu: Ameliyat bölgesinde beyaz, kirli gri renkte bir zar oluşacaktır, buna bağlı ağız kokusu olabilir, normaldir. Bu zar doğal iyileşme sürecinin bir parçasıdır ve ortalama 2 hafta içinde kaybolur.

Az sıvı alan ve yetersiz beslenen kişilerde daha sık olmak üzere nadiren ameliyat sahası iltihaplanabilir ve nefeste daha kötü koku oluşabilir. Bu durumdan doktorunuzu haberdar ediniz.

Ameliyat Sonrası Fiziki Faaliyetler: Çocuklar ameliyat sonrası 2-3 gün evde dinlenmelidirler. Ameliyattan 6-7 gün sonra okula dönebilirler. En az  21 gün spor faaliyetlerinde bulunmamalıdırlar.

Yetişkinler ameliyattan 7-10 gün sonra kontrol muayenesini takiben çalışmaya başlayabilirler. İki hafta boyunca sportif ve yorucu faaliyetlerden kaçınmalıdırlar.

Banyo ve Duş durumu: Ameliyat sonrası 3-4. Günden itibaren ilk 15 gün ılık su ile olmak üzere banyo yapılabilir.

Bademcik Ameliyatı Fiyatı Nedir?

Bademcik ameliyatları ülkemizde SGK kurumu tarafından tamamen karşılanan ameliyatlardandır. Bu yüzden tüm devlet ve devlet bağlantılı hastanelerde ve SGK anlaşmalı özel hastanelerde tamamen ücretsiz olarak yapılabilmektedir. Ayrıca provizyon onayıyla birçok özel sağlık sigortası da ameliyat ücretlerini karşılayabilmektedir.

Bademcik ameliyatlarını eğer tamamen ücretli ve SGK bağlantılı olmayan bir hastanede olmayı planlıyorsa iseniz bu hastanenin ve cerraha göre değişecektir. Fakat ortalama ülkemizde Bademcik ameliyatlarının 30.000 TL ile 80.000 TL arasında tamamen özel hastane koşullarında bir fiyatla yapılabildiğini söyleyebiliriz. Fakat cerrah ve hastane imkanlarına göre bu fiyatlar değişebilir.

Bademcik ameliyatı için hangi doktor ve cerraha gitmeliyim?

Bademcik ve Geniz eti ile birlikte ameliyatları kulak-burun-boğaz (KBB) branşının uzmanlık alanına girer ve bu bölüm uzmanları tarafından gerçekleştirilmektedir. Bademcik ameliyatı olmayı düşündüğünüz doktorun özellikle bu tür ameliyatlarla da uğraşıyor olmasını tercih etmenizi öneririm. Özellikle son yıllarda her branşta olduğu gibi KBB branşında da sadece kulak veya burun ve yüz estetiği ameliyatlarıyla ilgilenen birçok uzman doktor ortaya çıkmıştır. Dolayısıyla da günümüzde her kulak-burun-boğaz uzmanları Bademcik ameliyatlarını gerçekleştirmeyebilir. Bunun nedeni bu hekimlerin özellikle bir bölgeye ya da bir konuya uzmanlaşıp yoğunlaşmak istemeleridir. Bu açıdan size ya da çocuğunuza benzer kişileri ameliyat etmiş, olumlu referans ve internet sitelerinde yorumları olan doktorları tercih etmeniz olacaktır.

Bir diğer Bademcik ameliyatlarında cerrah tercih ederken dikkat edilecek nokta cerraha 7-24 ulaşılabilir olmalısınız. Çünkü Bademcik ameliyatları ilk bir hafta dışında da ilk ameliyat sonrasında 3 hafta boyunca dahi kanama bazen de çok şiddetli kanamalar yapabilmektedir. Bu süre içerisinde gündüz veya gece mutlaka ameliyatı yapan doktora ulaşabilmelisiniz. Çünkü özellikle küçük çocuklarda bir kanama başladığında ve acil servise çocuğunuzu götürdüğünüzde acil hekimi buna çok fazla müdahale edemeyebilir. Böyle bir durumda (bademcik ameliyatı sonrasındaki kanama durumlarında) KBB uzmanının ameliyathane şartlarında acil olarak müdahale etmesi gerekebilir. Bir süreçte zorluk ve tehlike yaşamamak için tercihen evinize yakın ve acil durumlarda kolay ulaşabileceğiniz iyi bir KBB uzmanını tercih etmenizi öneririm.

Önemli not: Bademcik ameliyatı bloğumuz sadece bilgilendirme amaçlıdır

Sizlere daha iyi hizmet vermek  ve daha odaklanarak çalışmak adına biz de kendimize sadece burun ameliyatları ilgilenmeyi seçtik. Dolayısyla kliniğimizde 2017 den günümüze, sizlere daha iyi bir hizmet sunmak amacıyla, sadece rinoplasti hizmeti verilmekte olup, sadece burun estetiği ameliyatlarına odaklanmaya çalıştık. Bunun dışında genel Kulak Burun Boğaz muayenesi ve tedavisi için bir hizmetimiz bulunmamaktadır. Bu blog genel bilgilendirme amaçlı olup kulak çınlaması konusunda teorik öneri ve tavsiyelerimizi paylaştık.Bademcik ameliyatı takip ve tedavisi amaçlı bu konu ile ilgilenen meslektaşlarımıza ulaşmanızı öneririz.

 

Sorularınız mı var?

Video Konferans ile tüm merak ettiklerinize cevap bulabilirsiniz

Benzer İçerikler