Kulak çınlaması nedir?
Kulak Çınlaması (Tinnitus) ortamda sesli bir uyaran olmadan ses algılamasına denilmektedir. Algılanan ses; çınlama, uğultu, rüzgar sesi veya bir makinenin çalışma sesi gibi değişik tonlarda ve özelliklerde tarif edilebilir. Özelliğine bakılmaksızın her türlü ses “çınlama” ya da “tinnitus” olarak isimlendirilmektedir.
Kulak çınlaması bir hastalık değil semptomdur ( şikayetdir), başka bir değişle bir çok hastalıkta görünebilen bulgudur. Dolayısıyla bir çok durumda kişi bu bulgu ile başvurabilir. Sebepleri oldukça basitten önemliye doğru geniş bir yelpazade olabilir. En sık nedenleri arasında dış kulak kanalında kir birikimi ( serumen= buşon) gibi çok basit olabileceği gibi, çok nadir de olsa tümör gibi ciddi bir sebep de olabilir. İşte bu nedenle tüm kulak çınlamalarının önemsenmesi ve temel muayene ve değerlendirmelerin yapılması gereklidir. Kulak çınlaması her yaşta izlenebilen bir problem olmakla beraber daha çok ileri yaşlarda görülmektedir.

Kulak çınlaması bloğumuz sadece bilgilendirme amaçlıdır:
Sizlere daha iyi hizmet vermek ve daha odaklanarak çalışmak adına biz de kendimize sadece burun ameliyatları ilgilenmeyi seçtik. Dolayısyla Prof. Dr. Seçkin Ulusoy 2017 den beri rinoplasti kliniği olarak hizmet vermekte olup, sadece burun estetiği ameliyatları yapılmaktadır. Bunun dışında genel Kulak Burun Boğaz muayenesi ve tedavisi için bir hizmetimiz bulunmamaktadır. Bu blog genel bilgilendirme amaçlı olup kulak çınlaması konusunda teorik öneri ve tavsiyelerimizi paylaştık. Çınlama takip ve tedavisi amaçlı bu konu ile ilgilenen meslektaşlarımıza ulaşmanızı öneririz
Kulak çınlamaları (tinnitus) türleri nelerdir?
Kulaktan ses duyma hissi temel olarak iki gruba ayrılmaktadır:
- Objektif tinnitus: Dışarıdan net olarak duyulmasa da kulak bölgesinden ya da komşu organ ve dokulardan kaynaklanan gerçek bir ses mevcuttur. Bu ses dikkatli dinleme ile muayenede de fark edilebilir. Genellikle damar içeriği zengin tümörlerde ya da damar kökenli anomalilerde kanın damarlar içinde akarken yaptığı türbülansa bağlı oluşur. Orta kulak ya da östaki kanalı çevresindeki adalelerin istemsiz ritmik kasılmaları da (myoklonus) objektif tinnitusa neden olabilmektedir. Nispeten nadir olarak izlenen çınlama nedenidir.
- Subjektif tinnitus: Kulak çınlamaların asıl büyük grubudur. Ortamdan ya da vücuttan kaynaklanan herhangi bir ses yokken algılanan seslerdir.
En sık çınlama sebepleri nelerdir?
- İç kulaktaki işitme organının (koklea) yaşlanması ( Presbiakuzi= Yaşlanmaya bağlı işitme kaybı)
- Çeşitli nedenlerle oluşan işitme kayıpları
- Kulağa giden damarlarda daralma ve dolaşım bozukluğu
- Gürültülü ortamlarda bulunma (ses travması)
- Orta kulak iltihapları
- Dış kulak yolu hastalıkları
- Kolesterol ve diğer yağların yüksek oluşu
- Hipertansiyon
- Psikolojik faktörler (depresyon , gerginlik)
- Kullanılan ilaçlar (aspirin,bazı antibiyotikler, kemoterapi ilaçları)

Çınlama şikayeti ile hangi doktora gitmeliyim?
Tinnitus sebebiyle aile hekimi sonrasında, ilk başburacağınız zmanlık alanı Kulak Burun Boğaz ( KBB) branşı olmalıdır. Mutlaka genel KBB muayene ve değerlendirmeniz yapılmalıdır. Bunun sonrasında ilgili KBB uzmanı sizi test- görüntüleme sonuçlarına göre bazı branş uzmanlıklarına yönlendirebilir. Bu branşlar genellikle Dahiliye, Nöroloji, FTR, Psikiyatri gibi branşlar olmaktadır.
Etkin bir tedavi için multididipliner ( branşlar arası koordine) yaklaşım ve tedavi düzenlemesi başarı şansını arttıracaktır.
Tinnitusta yapılması gereken tahliller nelerdir?
Çınlamanın başlı başına bir hastalık olmayıp, başka bir patolojinin belirtisi olduğu göz önünde tutularak teşhis konulmaya çalışılmalıdır. Ancak çoğu vakada çınlamanın gerçek sebebi tespit edilemediği için tedavide hedef çınlamanın azaltılması ya da çınlama ile yaşamaya adaptasyon olmaktadır. Kulak çınlaması ile başvuran hastada yapılması gerekenler.
- Detaylı bir hikaye ve tam bir fizik muayene
- Odyolojik testler (orta ve iç kulağa yönelik)
- Kan basıncı ölçümü
- Kan tahlilleri (tam kan sayımı, kan şekeri, kolesterol,karaciğer, tiroid hormonu tetkikleri)
- Radyolojik İncelemeler (şüphelenilen patolojiye yönelik olarak normal grafiler, bilgisayarlı tomografi veya manyetik resonans görüntüleme).
Tinnitusta tedavi seçenekleri nelerdir?
Yapılan tetkikler sonucunda eğer çınlamaya sebep olabilecek bir hastalık bulunursa, o hastalığın tedavisi yapılmaya çalışılır. Ancak mevcut hastalığın başarılı tedavisi bile çınlamayı tam olarak ortadan kaldırmayabilir. Kulak çınlamasında iyi ve kötü huylu tümör ve damar anomalilerinde ameliyat seçeneği ilk sıradadır.
Sebebi belli olsun olmasın çınlamayı azaltmak için en sık başvurulan yöntem ilaç tedavisidir. Bu amaçla; iç kulağa giden kan akımını arttırıcı ve veya iç kulak işitme hücrelerinin aktivitesini düzenleyen ilaçlar kullanılır (Mağnezyum, Vit B, Gingo Biloba içeren çeşitli ilaçlar, Kortikosteroidler).
Ayrıca işitme kaybı ile beraber olan çınlamalarda çeşitli işitme cihazı kullanımlarıda sıkça kullanılan tedavi yöntemleri arasındadır.
Çınlama eğer hastanın günlük yaşamını etkileyecek kadar şiddetliyse, tinnitus maskeleyici denilen ve işitme cihazına benzer cihazlar faydalı olabilmektedir. Bu cihazlarla, iç kulağa çınlama ile aynı frekansta ses verilerek çınlamaya neden olan bölgelerin hassasiyetin azaltılması amaçlanmaktadır.
Çınlama nedeniyle uykuya dalmakta zorlanan hastalar için, yatmadan önce müzik dinlemek çınlamayı 4-6 saat baskılar. Bu pratik bir yöntem olup hafif veorta derece çınlama şikayeti olan hastalara ilk önerdiğimiz tavsiyelerin başında gelmektedir.
Son yıllarda çınlama tedavisinde kullanılmaya başlayan yeni yöntemler arasında ise bilişsel tedavi, çınlama adaptasyon tedavisi (Tinnitur Retraining Therapy=TRT) ), Dar bant ve geniş bant gürültü tedavileri bazı hastalarda oldukça başarılı sonuçlar verebilmektedir.
Ayrıca, çınlamadan rahatsız kişilerin büyük çoğunluğunda stres önemli bir çınlama sebebi olması sebebiyle kişinin psikolojik olarak rahatlaması önemlidir. Bu amaçla meditasyon ve rahatlama teknikleri, egzersiz, doğru beslenme gibi destekleyiyi tedavilerin yanında antidepressanlarda yardımcı tedavi seçeneklerindendir.
Çınlama tedavisi fiyatı nedir?
Çınlama tanı ve tetkikleri sonrasında genellikle öneri ve destekleyici tedaviler ile hastalık iyileştirilmeye çalışılır. Tüm bunlar SGK tarafından devlet hastanelerinde ücretsiz yapılabilmektedir. Bu başlangıç tedavileri ile sonuç alamayan hastalara ikinci aşama tedavi seçenekleri uygulanacak ise bunlar ekstra maaliyet gerektirebilir. Bazı merkezler tarafından uygulanan bilişsel ve TRT gibi yöntemler oldukça makul seaslarda utgulanmaktadır. Burada bir fiyat belirtmek uygun olmayacağından karar verdiğiniz tinnitus tedavisi merkezleri ile temasa geçmenizi öneririrz. Bu alternatif tedaviler sıkılıkla seanslar şeklinde uygulanmaktadır. Burada genel bir fiyat fikri vermek açısından ortalama 15-20 seans tedaviler uygulanmakta olup, seans başına 100-150 Dollar gibi rakamlar talep edilmektedir.
Özetle:
Tinnitus bir hastalık değil semptom olup çok çeşitli sebeplerle olabilmektedir. Bazende kişiyi oldukça rahatsız eden ve hayat kalitesini azaltan bir bulgudur. Öncelikle kulak burun boğaz uzmanları tarafından değerlendirilip tanı ve uygun tedavi seçenekleri yapılmalıdır. Bu konuda tek bir sihirli yöntem mevcut değildir, fakat farklı tedavi yöntemleriyle bir çok hastanın tedavi edilebildiği selim bir bulgudur.
Sık sorulan sorular:
Çınlama için hangi doktora gitmeliyim?
Çınlama şikayetiniz varsa öncelikle KBB uzmanına görünmelisiniz
Çınlama neden olur?
Çınlama tek başına bir hastalık olmayıp bir semptomdur ( hastanın şikayetidir). Büyük sıklıkla sadece sesi kişinin kendisi duyar buna subjektif tinnitus denir. Nadirende ses başkaları tarafındanda duyulur, genellikle damarsal durumlarda olan bu durumada objektif tinnitus denir.
En sık çınlama nedenleri nelerdir?
Gürültülü ortamda uzun yıllar çalışma, yada silah patlaması sonrası gibi yanında akut gürültüye maruz kalmak, yaşa bağlı işitme kayıpları, tansiyon ve şeker gibi dahili hastalıklar, dış kulak yolu serumen ( buşon= kulak kiri) gibi birikimler en sık çınlama senenlerindendir.
Tebokan nedir?
İç kulak kan akımını arttıran Gingobiloba grubu ilaçlar çınlama tedavisinde en sık kullanılan seçeneklerdendir. Bunlar içinde Tebokan ismi ile piyasaya sürülen ilaç sıklıkla ilk basamak tedavide önerilir.